Serviceorganisationen – den sista biten i automatiseringspusslet

DEBATT Många företag arbetar flitigt med att optimera och automatisera varje process inom supply chain management. Det är däremot få företag som tagit det ett steg längre och optimerat den del som kunderna kommer i kontakt med mest, nämligen serviceorganisationen, skriver Syncrons försäljningschef Johan Stakeberg i ett debattinlägg.

Den totala köpupplevelsen, från upplevt behov till inköpt vara, och krav på snabb och tillförlitlig service har blivit allt viktigare faktorer för kunder som investerar i kapitalvaror. För att möta dessa krav är det ytterst viktigt för tillverkare av kapitalvaror att man effektiviserar sin service och eftermarknadshantering.

Att med hjälp av effektiva processer minska svarstider och snabbt kunna skicka ett serviceteam till kunden är ett steg på vägen, men vad händer om serviceteamet är redo att hjälpa till eller på plats hos kunden men saknar rätt reservdelar eller material?  Helt plötsligt är din investering i kundservice lönlös och ni har en missnöjd kund. På sikt kan detta få förödande effekter.

Att lösa dessa typer av utmaningar är nödvändigt för att skapa goda kundrelationer och trots att det finns mjukvarustöd som löser utmaningen är det få företag som löpt hela linan ut. Några av de värden som moderna lösningar medför är:

  • Bättre kundupplevelser och stärkt varumärke: Att tekniker alltid är på rätt plats, vid rätt tillfälle och med rätt utrustning skapar nöjda kunder. Servicetekniker är företagets ansikte utåt och hjälper kunden spara tid och pengar. Om de lyckas med sitt arbete förbättras kundens bild av ert varumärke.
  •  Förutsägbart underhållsarbete: Med rätt mjukvarulösning kan ni se mönster och förutse servicebehoven hos era kunder, vilket ökar kundnöjdheten ytterligare och minimerar eventuell nedtid som annars kan bli en kostsam historia för kunden.
  • Betydande effektiviseringar: När serviceteknikerna alltid har rätt material tillgängligt vid rätt tillfälle kan de utföra reparationer snabbare och därmed hinna med fler kundbesök.

I ett affärsklimat där det är enklare än någonsin att byta leverantörer är det ytterst viktigt att företags servicetekniker har rätt verktyg för att lyckas med sitt arbete och för att skapa en positiv kundupplevelse och långsiktigt hållbara relationer. Teknologin finns där och de leverantörer som ligger i framkant har mycket att vinna. Hur länge vågar ni vänta?

SHARE THIS POST