Riskkapitalbolaget Summit Partners investerar 600 miljoner kronor i svenska Syncron, kan Di berätta.

“Det är ett viktigt steg för oss på vår tillväxtresa, och inte minst för att göra oss redo för en börsnotering”, säger Syncrons vd Anders Grudén.

Det svenska mjukvarubolaget, som grundades för omkring 20 år sedan och tidigare hade Investor som huvudägare, säljer molnbaserade lösningar som prenumerationstjänster till världsledande tillverkningsbolag världen över, för att optimera deras eftermarknadshantering.

Bolaget har drygt 330 anställda, fördelade på 10 kontor runt om i världen. Dess prenumerationsintäkter har vuxit med 34 procent om året under de senaste fem åren.

Nu går det amerikanska riskkapitalbolaget Summit Partners in med 67 miljoner dollar, motsvarande drygt 600 miljoner kronor, för en minoritetspost i bolaget.

“Den här transaktionen och det här partnerskapet ser vi som en väldigt positiv milstolpe i bolagets allmänna utveckling. Marknadsförutsättningarna framåt är väldigt uppmuntrande”, säger Anders Grudén.

Summit Partners har över 14 miljarder dollar under förvaltning, och har investerat över 2 miljarder dollar i europeiska tillväxtbolag. Posten i Syncronär dess första investering i Sverige.
Syncrons vd konstaterar att det sker stora förändringar på marknaden, där så kallad “servitization” – att bolag går från att sälja produkter till att sälja produktens användbarhet som tjänst – tvingar företagen att utveckla sin verksamhet.

“Produktbolag jobbar intensivt med att gå från en reaktiv affärsmodell, som fokuserar på att lösa problem när de uppstår, till en proaktiv där problemet åtgärdas innan det uppstår”, säger Anders Grudén.

Det sker genom att samla in data från produkterna för att sedan använda algoritmer för att räkna ut när man måste vidta åtgärder innan de går sönder.

“‘Servitization’ är en trend som kommer att ändra förutsättningarna för tillverkande företag fullständigt”, säger Han Sikkens, Europachef för Summit Partners, till Di.
Han tillägger att Syncron är “unikt positionerat” på denna växande marknad.

“Syncron har dessutom levererat stark och lönsam tillväxt på global nivå och vi ser fram emot att stödja företaget och deras fortsatta marknadsledande position”, konstaterar Europachefen.
Summit Partners har över 140 börsnoteringar i bagaget, och planen är att Syncron ska stå för den senaste i ledet.

“Vi hoppas att vara redo för börsnotering inom 24-36 månader. Det är vår målsättning”, säger Dag Sjöqvist, finanschef på Syncron.

Valet av börs och lista spikas dock längre fram i processen.

“Men det finns flera saker som gör att Stockholmsbörsen känns relevant för vår del, bland annat att många stora tillverkande företag har huvudkontor i den här delen av världen, att analytikerkåren kan segmentet väldigt väl och att vi tycker att techbolag är underrepresenterade på Stockholmsbörsen”, säger vd:n Anders Grudén.

SHARE THIS POST